Toksik Şok Sendromu

Toksik şok sendromu nedir? Gerçekten bu kadar tehlikeli ve tamponlar sebebiyle tetiklenmesi de mümkün müdür? Alternatif olarak anlatılması gereken önlemler, tedavi yöntemleri ve sebepleri var mı? Bugünkü yazımızda TSS (Toksik şok sendromu) ile ilgili bu ve diğer soruların cevaplarına değineceğiz. 

Her ne kadar bu durum kadınlar için bir sorunmuş gibi görülse de erkekler için de büyük bir problem olarak düşünülmektedir. Bunun için yazımız sadece kadınlar için değil, erkekler için de ilgi çekici olmalı. Zira sağlık ve yaşam söz konusu.

Toksik Şok Sendromu Nedir?

Toksik şok sendromu, staphylococcus aureus bakterilerinin neden olduğu ve birçok organa aynı anda etki edebilecek güce sahip olan, tehlikeli olarak nitelendirilebilecek enfeksiyöz bir hastalıktır.

Bu tanım şu anda size muhtemelen çok bir şey ifade etmedi. Ancak bilimsel anlamda incelenmesinin önemli olduğu söylenen ve insan hayatını tehlikeye sokan bir hastalık diyebiliriz.

Bakterilerin ne kadar tehlikeli olduğunu da hepimiz biliriz. Basit olarak, bu bakterilerin ciddi dolaşım sistemi problemlerine ve böbrek, karaciğer hasarına yol açabilecek bir enfeksiyonu tetiklediğini söyleyebiliriz. 

Bununla birlikte, çoğu zaman, doktorlar, baş ağrısı, ateş veya titreme gibi semptomlar da gördüklerini söylerler. Aslında sıradan bir yorgunluk belirtisi ya da hasta oluyorum düşüncesi ile de karıştırıldığına çokça rastlarız. Çünkü diğer pek çok rahatsızlığın da eşlik etmesi mümkündür.
Birçok ek hastalık belirtisi olduğu için toksik şok sendromu hastalığının tanınması çok da kolay olmaz. Ama bu yine de hayatımızı şansa bırakalım mı demek? Tabi ki hayır. Tedavi, yüksek dozda antibiyotik içerir. Türk milleti olarak antibiyotikleri her aklımıza estiğinde kullanmamalıyız derken uzmanlar hiç de şaka yapmıyor.
Çünkü antibiyotiğe bağımlı olmuş bünyelerde bu antibiyotikler çok etki edemiyor. Bunun yanında ek tedavi olanakları da kullanılıyor. Sıvı kaybını önlemek ve yerine telafi etmek için, infüzyonlar da uygulanması istenecektir. Normal şartlarda hastanın yoğun bakıma gitmesi istenir, çünkü bakteriler vücuda yayılabilecek kadar güçlüdür ve yoğun bir bakım altında steril şartlarda kalınmalıdır. Ve bu nedenle organlara veya bacaklara zarar verebilir. Yoğun bakım bu şartları da zorlamadan tedavinin desteklenmesine yardım edecektir.
Enfeksiyondan sonraki ilk üç haftada, toksik şok sendromu potansiyel olarak ölümcül olabilmektedir. Bunun için de erken teşhis ve tanı çok önemli. Hemen ardından da tedavi girişimine başlanmalıdır. Bilimsel araştırmalara ve istatistik kaynaklara baktığımız zaman kadınların %2 ila%5’i bu hastalık ile karşılaşmaktadır. TSS, 13 ve 45 yaşları arasındaki kadınların % 90’ından fazlasını etkilemektedir. En büyük sebep de regl döneminde kullanılan tamponlar.

Toksik Şok Sendromu Sebepleri?

Kadınların erkeklerden daha çok etkilendiğine dair ortaya atılan gerçeklik, tamponların toksik şok sendromunu tetiklemesinden kaynaklanır. Özellikle, uzun süre kullanılabilecek sentetik malzemelerden yapılmış tamponlar, staphylococcus aureus bakterileri için üreme alanı oluşturur.

Daha hızlı yayılan ve büyük bir alanda kendini gösteren bu bakterilerin tamponlarda daha kolay yaşadığı bilinmekte. Kadınlar bu yüzden büyük ölçüde etkilenmektedir.

Buna rağmen, erkekler için de TSS teşhisi konabilmesi mümkün olmaktadır.

Peki erkeklerde nasıl görülür bu rahatsızlık? Bu açık cilt yaralarında kendini belli eden türde bir enfeksiyondur. Bakterilerin bu yaralarda gelişmesine izin verirler ve TSS ile karşılaşmak mümkün hale gelir.

Erkekler özellikle hastane ameliyatlarından sonra enfeksiyon kaparlar.

Kadınlar konusuna geri döndüğümüzde bir detayın altını çizmekte yarar vardır. Özellikle tamponların ambalajının üzerinde tetikleyici olduğuna dair uyarılar bulunur. Bu uyarılara dikkat etmek ve tampon satın almadan önce üzerini okumak gerekir. Ama çok az kadın bunun ne olduğunu biliyor ve uzun zamandır buna dikkat etmediğini de açıkça belirtebiliyor. Kadınlarımızı da bilinçlendirmek için buradayım.

Toksik Şok Sendromu Hakkında Bilinen Ve Literatüre Geçmiş Olaylar

Toksik şok sendromu tehlikesinin farkında olduktan sonra, tehlikeyi, yaşanmış olayları görmek için biraz araştırma yaptık. Gazetede bildirilen vakalar elbette kötü olarak nitelendirilebilir. En büyük haberlerin biri olarak tek başına toksik şok sendromunun ampütasyona ve ölüme yol açmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz; ancak özellikle güvencesiz ürünler kullanıldığında ölüm, felç, sakatlık gibi durumların da ortaya çıktığına şahit olunmuş durumda.

Tamponlara Alternatif Olarak Neler Kullanılabilir?

Gördüğünüz gibi, toksik şok sendromunu önlemek için tedbir almak hayati anlamda büyük önem taşımaktadır. Bunun için tamponlara alternatif olarak kullanılabilecek hijyen ürünlerini kullanmak özellikle de kadınlar için uygundur.

 

Akla ilk gelen şey ise bağlayıcıdır. Ama başka, ve hatta çok daha rahat bir çözüm var ki buna adet kabı diyoruz. Belki de ilk kez duydunuz, belki de nasıl kullanıldığını bilmediğiniz için vazgeçtiniz. Çünkü ülkemizde herkes tarafından bilinen ve kullanılan hijyenik araç her zaman çoğunlukla pedler olur.

 

 

Ancak Avrupa ülkelerinde adet kaplarda çok sık kullanıldığını söyleyebiliriz.

Adet bardaklarını biraz incelediğimizde gördüğümüz üzere, adet bardaklarının gerçekten kullandığımız bardaklar ile bir ilgisi olmadığını göreceğiz. Bu bardaklar sadece, tampon ile aynı boyutta olan küçük tıbbi silikon kapaklardır.

Ancak tamponlardan farklı olarak, adet bardaklar toksik şok sendromuna sebep olacak tehlikeye sahip değildir. Ama bardakları kullanmanın başka avantajları da var diyebiliriz. Bu demek oluyor ki, Adet Kabı 12 saate kadar kullanabilmek mümkündür.

Diğer tamponlar gibi her iki ila dört saatte bir değiştirilmeleri gerekmez. Ek olarak, adet Kap tekrar tekrar kullanılabilmektedir. Tek kullanımdan sonra durulanabilirler ve sonrasında yeniden kullanıma hazır hale getirilebilirler.

Sadece biraz su ile durulanması bile mümkündür ve tekrar tekrar kullanılabilirler. Onları 10 yıla kadar tekrar kullanan kişilerin olduğu bile bilinir. Bu çok büyük oranda tasarruf yapmak anlamına bile gelebilir, değil mi? Dürüstçe söylemek gerekirse, sadece bir kaç yıl kadar adet Kabı kullanmak önerilir.

Ve bu nedenle raf ömrünün gerçekten 10 yıl olup olmadığını kesin bilmiyoruz da denebilir. Her ihtimale karşı hazırlıklı olmak gerekir, bu yüzden uzun yıllar adet Kabı da kullanılma imkanı olsa bile tercih edilmemelidir.

Ama aslında tamamen farklı bir nedenden dolayı adet Kabı kullanımı artmaktadır. Tabii ki toksik şok sendromu uyarısı da sebepler arasında gözlemlenebilir, ama bir kısım kadın da rahatlığından yararlanmak ve merakını gidermek için bu kabı kullanır. 

“Ama uzun zamandır kendimle ilgilenmedim, çünkü böyle bir tehlikeli ve her şeyden önce ciddi bir hastalığa neden olabilecek bir ürünün satılabileceğini düşünmedim.”

diyenlerden biriyseniz adet kaba geçiş sebebinizi artık buldunuz demektir. Adet haftanız boyunca elde ettiğiniz esneklik ve özgürlüğü bir kere bile tatsanız bu üründen vazgeçemeyeceksiniz diyebilirim. Yüzmeye gitmek, egzersiz yapmak ya da uzun süre hijyen ürününü değiştirme şansına sahip olmamak da artık sizin için bir sorun olmayacak. Bu benim için çok büyük bir avantaj haline geldi diyebilirim.

Bu Ürünleri De Reddediyorsanız Neler Yapabilirsiniz?

Eğer tamponlar ve pedler için alternatifleri düşünürken heyecanlanamıyorsanız ve yine tampon kullanmaya devam etmek zorundaysanız, toksik bir şok sendromu riskini önemli ölçüde azaltabileceğiniz birkaç yol daha var diyebilirim. Her şeyden önce, tamponları yerleştirirken hijyen ve temizlik çok önemlidir.

 

Bunun için mutlaka ellerinizi iyice yıkamalı ve hatta onları dezenfekte etmelisiniz. Aynı şey, tabi ki, adet Kabını uygulanmasında da geçerlidir. Ürünlerin birden fazla modeli olduğu için en esnek ve rahat kullanıma sahip olanını almalısınız. Bu modeller yanmaz, yapışmaz ve çok emici olmayan bir cinsten olmalıdır. Evde olduğu kadar seyahat ederken de rahat kullanıma izin vermelidir. Küçük ve kullanışlı olan modelleri tercih etmelisiniz.

Temizliğe ek olarak, bir gecede asla tek tampon kullanmamalısınız. Tamponu veya hijyenik kadın pedini birkaç saatte bir değiştirmek en iyi seçene olacaktır. Ek bir önlem söylemek gerekirse, tamponu bir aplikatörle yerleştirmeniz en uygun yol olacaktır. Son olarak, herhangi bir hastalık için % 100 koruma yoktur demek zorundayım. Ancak bahsettiğim bu önlemlerle, toksik şok sendromu riskini azaltabilirsiniz.