Adet Kap Kullanımı

Adet kab kullanımı son derece pratik ve sağlıklıdır. Yerleştirme, çıkarma ve temizleme ile ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi ana başlıkları ile anlatarak merak ettiğiniz adet kab kullanımı hakkında detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Üç başlıkta adet kab kullanımını, çıkarmayı ve temizlemeyi öğrenerek en kolay ve en rahat şekilde kullanıp bu işlemleri seri olarak yapmayı öğrenebilirsiniz. Kişiden kişiye aşama süresi değişse de pratik sonucu her kadın adet kab kullanımında ustalaşmaktadır.

Kullanım hakkında genel bilgiler

1

Yerleştirme

2

Çıkarma

3

Temizleme

1. Adım Yerleştirme

Adet kabı yerleştirme ile ilgili bazı kadınların endişe duymaları normaldir. Fakat uygulama sonrası işlemin hiçte zor olmadığı görülür. Adet kab yerleştirme ile ilgili ürün içerisinde kullanma talimatı da gönderiyor. Kullanma talimatında en iyi ve en anlaşılır şekilde açıklamalı olarak yerleştirme talimatlarını resimlerle sunuyor.

 

Her ne kadar farklı yöntemler önerilse de adet kabın yerleştirilmesinde en pratik yöntem ikiye katlamak ve uygun pozisyonu alarak vajinadan yukarı doğru itmektir. Parmak arasında adet kap katlanıp sıkıştırılır ve kalp şekli verilir. Açılıp açılmadığını denemek için yerleştirmeden önce parmaklarınızı açıp eski haline gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz.

 

Bir diğer katlama şekli de adet kaba yine parmaklarla üçgen şeklini vermektir. Ortadan sıkıldığında üçgen şeklini alan kabı yine rahat vajinaya yerleştirebilirsiniz. Daha rahat yerleştirmek için ikiye katladıktan sonra biraz daha sıkıştırabilir, rulo haline getirebilirsiniz. Vajinada açılıp açılmama konusunda endişeniz olmasın. Esnek yapısı ile vajinaya yerleştiği andan itibaren açılacak ve rahim girişini kaplayarak kanı toplayacaktır.

 

Yerleştirdikten sonra kegel egzersizi yapar gibi vajina kaslarını çalıştırmak gerekebilir. Doğru yerleştirildiğinde regl dönemini sıradan bir günden farksız kılan adet kab, hiçbir zaman rahatsızlık vermeyen ve sızdırma yapmayan bir üründür.

2. Adım Çıkarması

Adet kab kullananlar ped veya tampona göre çok daha az çıkarılıyor. Kanama miktarına göre günde 2 veya 4 kez çıkarmak yeterlidir. 12 saatten fazla vajinada bırakılmaması gerektiği unutulmamalıdır. En geç 12 saat sonrası çıkartılmalı ve temizlenmelidir.

Adet kabı çıkarmak için ilk olarak eller iyice dezenfekte edilmelidir. Sonrasında kabın ucundaki çubuk yavaşça çekilerek adet kab çıkartılır. Yerleştirmesi gibi çıkarması da son derece kolaydır.

Yolculukta ya da halka açık alanlarda kullanılan tuvaletlerde adet kabı çıkarmak için mutlaka yanınızda dezenfekte ürünü bulundurun. Çünkü evinizdeki hijyenik ortamı buralarda bulamayabilirsiniz. Adet kab kullanımında hijyenin son derece önemli olduğunu unutmamalı, farklı mekanlarda tedbirli olmalısınız.

Adet kabı kullanmaya başlamadan önce yerleştirme ve çıkarma ile ilgili pratik yapmak kullanım sırasında daha rahat çıkarmayı sağlayacaktır. Bir kez kullanmaya başladıktan sonra kullanımı kolaylaşan adet kabın çıkartılması sırasında, kaba biraz bastırmanız ve ardından çubuğundan tutarak aşağı doğru çekmeniz yeterlidir. Adet kabın çıkarılma işlemi gövdeye hafifçe bastırmak ve çubuktan tutarak çıkarmaktan ibarettir.

Satın aldığınız kabın gövde uzunluğunu dilerseniz makasla kısaltabilir, adet kaba zarar vermeden dilediğiniz uzunluğa getirebilirsiniz. Anatomik yapınıza en uygun adet kabı kullanarak günlük yaşamda çok rahat edeceksiniz. Sapından rahatsız olanlar makasla sap kısmını da keserek kullanabilir. Sapsız adet kabın çıkartılması da aynı derecede kolaydır.

Adet kab çıkmazsa yapılacaklar

Çok nadir olarak adet kab serviksten çok uzakta olabilir. Veya iki parmakla tutularak çıkarılmayabilir. Bu durumda telaşlanmanıza gerek yok. Çünkü adet kabı çıkarmanın kolay bir yolu var.

Yere çömelin ve vajinayı sıkıştırın. Bu durumda yerinden oynayan adet kab kolayca çıkacaktır. Yine çıkarmayı başaramadıysanız iki parmağınızla yanlamasına çıkarmaya çalışarak içini boşaltın. İçi boşalan kabı çıkarmak çok kolay olacaktır. Bu işlemi yaparken steril bir eldiven de kullanabilirsiniz. Hijyen olarak her türlü tedbiri almakta fayda var.

Adet kabın çıkmaması gibi böyle bir durum istisna olup çok nadir görülür. Adet kabın gövdesini iki parmakla kavramak ve hafifçe sıkarak çubuğundan çekmek çıkarma işleminde yapılacak basit bir uygulamadır. Mukusta yana doğru gevşetmekle kolayca yerinden çıkarılır.

Sayfamızı ne kadar yararlı buldunuz ?

  • 5/5
  • 4 ratings
4 ratingsX
cok kötü kötü hmmm ok çok güzel
0% 0% 0% 0% 100%

3. Adım Temizlemesi

Üçüncü adım çıkartılan adet kabın temizlenmesidir. Adet kanı boşaltıldıktan sonra akar suyun altına tutmak ve bir dezenfekte spreyi ile temizlemek yeterlidir. Adet kaba yapışan kan kalıntılarının temizlendiğinden emin olmak gerekir.
Temizleme işleminde de en önemli nokta ellerin temiz olmasıdır. Önce eller iyice temizlenmeli, ardından adet kab temizlenmelidir.

 

Tampon ve pedler kullanımdan sonra çöpe atılır ve oldukça fazla atık üretimine neden olur. Adet kab ise kullanıldıktan sonra yıkanır, dezenfekte edilir ve tekrar kullanılır. Adet bitiminde ise bir sonraki ay tekrar kullanmak için muhafaza edilir.

 

Temizlikte özellikle umumi tuvaletlerde tedarikli olmak gerekir. Parfüm ve katkı maddesi içermeyen sabunlarla da adet kab temizliği yapılabilir.

Muhafazası ise adet kapla verilen pamuklu torbalarda yapılır. Güneş ışığına maruz kalmamalı, hava geçiren çantalarda tutulmalıdır. Adet kabın temizlenmesi ve muhafaza edilmesindeki uygulama son derece basit olup, bir müddet sonra kullanımı, temizliği ve muhafazasında talimatlara uyulduğundan her kadın bu konuda daha rahat ve daha pratik bir şekilde adet kabı kullanmaya başlamaktadır.