Adet Takvimi Takibi Yapmak

Döngü takvimini kullanarak, yumurtlamayı önceden hesaplayabilirsiniz. Yani, önümüzdeki günlerin ne zaman olacağını biliyorsanız hem adetin düzenli olup olmadığına karar verebilirsiniz hem de gebe kalmak için en doğru zamanları kollayabilirsiniz. 

Hamilelik sonucunu daha iyi planlayabilirsiniz ya da hoş olmayan sürprizlerden kaçınabilirsiniz. Günümüzdeki gebelik takibi ve planlaması için de çok önemli ve gerekli olan bir takip takvimi olduğunu söyleyebiliriz. 

Adet döneminizin aksaklıkları bile daha iyi tanınabilir. Her zaman yararlı sonuçlara sahip olmanız için, bu yazıda pratik bir adet takvimi bulacaksınız.

Yumurtlama Takvimi Nasıl Çalışır?

Adet takviminin çalışma şekli aslında oldukça basittir. Her şeyden önce, 12 aylık bir takvime ihtiyacınız var. Hemen bir tane klasik takvim almalısınız. Ancak günlük yaşamda kullandığımız gibi rengarenk olmasına gerek yoktur. Sadece üzerinde bir tarih olmalı, yani 1’den 31’e kadar günlerin yazılı görüldüğü bir düzen yeterlidir. Bu takvimde, adet başlangıcını ve adet döneminizin sonuna kadar işaretlemeler yapacağınız bir düzen belirlemelisiniz. 

Eski adet döneminin sona ermesi ile yeni bir adet döneminin başlangıcı arasında genellikle 28 gün vardır. Fakat bu her zaman böyle olmak zorunda değildir.
Özellikle de henüz gençseniz ve adet günlerini ilk kez yaşayan biriyseniz, düzenli olarak yumurtlama için biraz daha zamana ihtiyacınız var demektir. Yaşlı kadınlarda bile, dalgalanmalar aslında normaldir. Kadınlar olarak, hormonal dalgalanmalara ve dış etkilere karşı çok daha duyarlıyız diyebiliriz. Bu erken ya da geç yumurtlamaya sebep olabilen en önemli faktördür. Hormonlar bu düzeni sağlamaktadır.
Fakat bu farklılıkları belirlemek için, adet döneminin zamanlamasını iyi bilmelisiniz. Ve bunun için de menstruasyon takvimi yararlı olacaktır. Hem de bu alışkanlık ile daha erken tanı konabilecek hastalıkları bile tanımlamak mümkün olabilecektir.

Adet Takvimi 

Aşağıdaki Link sizi Adet takviminin PDF formatına götürecektir. Ardından takvimi yazıcınızdan yazdıra bilirsiniz.

Adet kanamanızı aşağıdaki şemaya göre yazın:

x = hafif
xx = normal
xxx = ağır

„Kaç gün“ satırına, son geçen Regl gününü ve yeni başlayan Regl gününün arasında kaç gün olduğunu Not alabilirisiniz. Normalde bu yaklaşık 28 gün içinde olmalıdır. Kilonuzu son satıra yazın. Regl süresinin degişikliklerini ve Kilonuzu böylece takip edebilirsiniz.

Adet Takvimini Kullanmanın Gereklilikleri Nelerdir?

Düzenli yumurtlama günlüğünün çeşitli avantajları vardır. Bir yandan, zaten kısaca tarif edildiği gibi, menstruasyonda düzensizlikler olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu konuda en kısa sürede jinekolog size yardımcı olur ve erkenden bir hastalık varsa teşhis edilebilir. Çoğu kadın, son adetlerinin ne zaman olduğunu bilmez. Ve bu da düzensiz adetin hastalık belirtisi olup olmadığının gözden kaçırılmasına sebeptir. Aynı zamanda hamilelik konusunda da plansız ve beklenmedik gebeliklerden uzak kalmanıza neden olacaktır.
Düzenli bir takvim sizin ve özellikle jinekologların iyi bir doğrultuda genel bakış almasını sağlar. Ayrıca adet şikayetleri kaydedilebilir. Böylece, tam olarak hangi günlerde şikayetleriniz varsa hekiminizi bu konuda bilgilendirebilirsiniz. Yine, kendi hormonlarınızı ve vücut yapınızı tanıyabilir ve jinekoloğuna ne tür zorlukların olduğunu söyleyebilirsiniz. Elbette, adet döngüsü takvimini sadece geçmişi incelemek için kullanmazsınız. Birkaç ayda bir, her 28 günde bir adet döngüsü olduğunu gördüyseniz, önceden plan yapabilir ve gerekirse gebeliği de bu düzende planlayabilirsiniz. Bildiğiniz üzere hormonal düzende gebe kalma şansı ayın bazı zamanlarında daha yüksektir. Yumurtlama sürecine göre bunu takvim sayesinde artık siz de planlayabilirsiniz. Ailenizin planlamasını menstruasyon takviminin yardımıyla etkileyebilmeniz de çok uygundur. Döngünün 11. ve 18. günleri arasında, özellikle yumurtlamanın zirvede olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu aralıkta gebe kalma şansınız daha yüksektir.

Sık Sorulan Sorular

Adet Döngüsü Neden Farklı Uzunluklardadır?
Kadın bedeni dış faktörlere çok duyarlıdır. Böylece, stres, uyku problemleri veya bir karar ile uygulanan diyetler adet döngüsünü etkileyebilir. Fakat aynı zamanda anemiye yol açan güçlü bir kanamaya sahip adet dönemi de görülebilir. Jinekologla konuştuğunuzda, adet döngünüzün çok düzensiz olduğunu söylemek için yumurtlama takvimini kullanmanızı tavsiye ederiz. İşte bu ve buna benzer faydalar sebebiyle takvimi düzenli olarak tutmak çok önemlidir.
Kontrasepsiyon İçin Adet Takvimini Kullanabilir Miyim?
Hayır, bu daha yapılmamalı. Yumurtlama zamanının üst seviyede olduğu günler oldukça doğru tanımlanabilmesine rağmen, takvim, elbette, prezervatif, hap veya başka kontraseptiflerin yerini alamaz. Yine de korunmak için ek takviyeler kullanılmalıdır. Bu yüzden, çocuk istemiyorsanız, yumurtlama sırasında korunmaya özellikle dikkat etmelisiniz. Bu bakımdan, adet takvimi yararlı olabilir, ama kesin sonuç vermez.
Adet Günleriniz İçin Hazırlanmanın En İyi Yolu Nedir?
Bir sonraki dönemin ne zaman gerçekleşeceğini bilmek, özellikle çocuk için hazırlanabilmenize yardım edecektir. Bu dönemde diyet, birçok vitamin ve besin ile mümkün olduğunca takviye alabilirsiniz. Tuz alımının azaltılması da tavsiye edilir çünkü tuz, suyu vücudunuzdan atmaz. Bu da karındaki spazmları ve ağrıyı arttırabilir. Bundan kaçınmak için çok fazla su içmekten kaçınmamalısınız. Menstrual bardak gibi modern hijyenik ped ürünleri de günleriniz için iyi bir destek olacaktır.

Alternatif Menstruasyon Takvimi

Yumurtlama takvimi yerine, döneminizi takip etmenin birkaç yolu daha vardır. Örneğin, bir android ya da IOS uygulaması size çok destek verebilir. Bu uygulamalar, akıllı telefonunuzda her zaman periyod takviminizi yanınızda bulundurmanızı sağlar.

Temel olarak, her zaman ücretsiz bir çözüm seçmenizi önerebiliriz. Düzenli adet dönemini tahmin etmenin yanı sıra vücut ısısını ve vücut ağırlığını da bu uygulamalar ile ölçebilirsiniz.

Alternatif Menstruasyon Takvimi

Sayfamızı ne kadar yararlı buldunuz ?

  • 4/5
  • 4 ratings
4 ratingsX
cok kötü kötü hmmm ok çok güzel
25% 0% 0% 0% 75%

Doğurganlık Parmak Ucunuzda

„Doğurganlık grubu“ olarak da tanınan dört Amerikalı uzmana göre, gebe kalma şansınız, günde 15 dakika boyunca yapacağınız „doğurganlık masajı“ nedeniyle artabilir. Adet dönemi sırasında yapmanız gereken masaj, sadece bebek sahibi olma şansınızı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda yumurtalık kistlerini de azaltmaya ve oluşumunun engellenmesine yardım eder. Uzmanlar, doğurganlık masajı için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:
• Masaj sırasında, rahim ve karın çevresindeki bölgeye hafifçe bastırın. • Masaj sırasında el hareketleriniz yuvarlak olmalıdır. • Sağ ve sol yumurtalıklara ayrı ayrı masaj yapmalısınız. • Alt kaburga kemiklerinden başlayan masaj günde 15 dakika boyunca yapılmalıdır. • Yemekten sonra en az 1,5 veya 2 saat masaj yapmalısınız.

Masajın Avantajları

„Doğurganlık grubu“ olarak da tanınan dört Amerikalı uzmana göre, gebe kalma şansınız, günde 15 dakika boyunca yapacağınız „doğurganlık masajı“ nedeniyle artabilir. Adet dönemi sırasında yapmanız gereken masaj, sadece bebek sahibi olma şansınızı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda yumurtalık kistlerini de azaltmaya ve oluşumunun engellenmesine yardım eder. Uzmanlar, doğurganlık masajı için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:
• Bu, vücuttan kirli kanın dışarı atılmasını sağlar. • Karaciğer hormon üretimini telafi eder. • Endokrin sisteminin iyi çalışmasını sağlar. • Üreme organlarında kan akışını hızlandırır. • Stresi azaltır. • Göbek üzerindeki yara izlerini azaltır. • Hormonal denge sağlanır.